Leersoorten

Leer is een fascinerend materiaal dat door de mensheid al sinds het begin der tijden voor diverse doeleinden wordt gebruikt. Dit artikel geeft meer informatie over het productieproces van leer, de diverse soorten leer en hoe het inkoopproces bij onze leverancier verloopt.

Leersoorten uitgelegd

Naast de constructie van een schoen, is de keuze en kwaliteit van leer het andere belangrijke aspect. Net als de meeste dingen in het leven, heeft leer verschillende variaties of “kwaliteiten”. Hieronder vindt u een kort overzicht van de meest voorkomende leersoorten.

Volnerf (Full Grain) leer is de hoogste kwaliteit leer. Het verwijst naar het buitenste deel van de huid van het dier, direct onder het haar. Het is niet gepolijst of geschuurd om onvolkomenheden of markeringen te verwijderen. Dit type leer is strak en poreus, wat voorkomt dat vocht wordt vastgehouden, maar het betekent ook dat het dikker is. Het merendeel van onze gladde leersoorten kan worden gecategoriseerd als hoogwaardig volnerf leer.

Top Grain Leather is vergelijkbaar met volnerf leer, maar heeft een twist. Het wordt licht geschuurd om een paar millimeter van de bovenkant af te scheren en eventuele onvolkomenheden te verwijderen. Nubuck is een van de meest prominente soorten top grain leer.

De meest voorkomende leersoort komt in vele vormen en heeft vele namen, maar staat vooral bekend als splitleer (Split Leather). Het wordt gemaakt van het Corium-deel van de huid nadat het van de nerflaag is afgesplitst, vandaar de naam. Suède is een prominent soort splitleer.

Productietoeleveringsketen

Het lijkt misschien gemakkelijk om leer te kopen. Je pakt de telefoon, plaatst een bestelling en het leer zou moeten arriveren… alleen gebeurt dat niet bij onze leverancier.

Als we leer van onvoldoende kwaliteit naar de fabriek sturen, zal het product eronder lijden en zal de fabriek moeite hebben om aan de verwachtingen van onze klanten te voldoen. Het kopen en klikken van leer is de eerste stap in onze productieketen. Als we leeronderdelen gebruiken die verkeerde kleuren hebben, van de verkeerde stof zijn of van slechte kwaliteit zijn, zal dit later leiden tot extra kosten voor ons bedrijf.

Als problemen met het leer niet worden opgemerkt door onze kwaliteitscontroleurs, kan dit een domino-effect hebben in de volgende fasen van de productie, zoals sluiten, verduurzamen en afwerken. Als gevolg hiervan zullen onze schoenen niet voldoen aan de strenge normen van onze algemeen directeur. Daarom is het zoeken en kopen van hoogwaardig leer van groot belang voor ons bedrijf, omdat het de basis vormt van ons kwalitatief hoogwaardige schoeisel.

De breuk van het leer

Bij de inkoop van hoogwaardig volnerf boxkalf van de beste Europese leerlooierijen streven we ernaar om leer te vinden met een fijne breuk. In de industrie wordt vaak gesproken over ‘leerbreek’, wat verwijst naar de natuurlijke plooien die ontstaan wanneer het leer herhaaldelijk buigt tijdens het dragen.

Aangezien schoenen dagelijks worden gedragen en blootgesteld worden aan de elementen, hebben ze veel te verduren. Alleen het fijnste volnerf leer zal, mits goed verzorgd, terugveren en zijn vorm behouden. Daarom zoeken we altijd naar leer met een goede, schone breuk.

Italiaanse leerlooierij.

Indien u het niet heeft opgemerkt, werken wij momenteel samen met een nieuwe Italiaanse leerlooierij die zich specialiseert in de productie van hoogwaardig kalfsleer. Deze leerlooierij bestaat al meer dan 100 jaar en werd opgericht in 1865. Sindsdien heeft ze zich exclusief toegelegd op het looien van leer van superieure kwaliteit voor toonaangevende internationale merken.

Enkele van de merken waarvoor ze werken zijn Gaziano & Girling, Crockett & Jones en Gucci. De meest kenmerkende eigenschap van hun uitzonderlijke Box Calf leer is de kleine (jongere) kalveren en dikkere huid, wat de uniciteit en kwaliteit van het eindproduct verklaart.

“VAKMANSCHAP, INDIVIDUALITEIT EN DUURZAAMHEID IN HANDGEMAAKTE SCHOENEN.”