Al in de Romeinse tijd werd leer gebruikt voor het maken van schoenen, tassen, meubels en andere producten. Ook in mijn producten gebruik ik veel leer. Of het nu gaat om een horlogebandje, riem of tas, al mijn producten worden gemaakt van biologisch gelooid leer.
Hiervoor koop ik leer in bij leerlooierijen in Toscane, Italië, waarvan de meeste zijn aangesloten bij het Italiaanse consortium Pelle Conciata al Vegetale in Toscana. Dit omvat gerenommeerde leerlooierijen zoals Badelassi Carlo, Conceria Walpier en anderen.
Daarnaast werk ik ook samen met kleinere, maar hoogstaande plantaardige leerlooierij, zoals Maryam uit Santa Croce, Italië, en het Duitse Olivenleder, dat de huiden looit met behulp van olijfbladeren en takken.
Wil je meer informatie? Stuur een e-mail naar info@misterciccio.nl of bel +31103216688
Wat is plantaardig gelooid leer?
Om van een koeienhuid een hoogwaardig eindproduct te maken, moet deze eerst worden bewerkt. Dit proces heet looien. Er zijn twee meest gangbare methoden: chroom- of alumium looien en (biologisch) plantaardig looien.
Van alle looimethoden blijft plantaardig looien de meest traditionele en herkenbare. Het is milieuvriendelijker dan chemisch looien met chroom of aluminium en daarom een uitstekende keuze voor een duurzame levensstijl. Bovendien is het de enige methode die leer zijn unieke eigenschappen geeft, waardoor comfort en esthetiek perfect samengaan met mode, traditie, uniciteit en veelzijdigheid.
Het plantaardige looiproces maakt gebruik van tannine, een natuurlijk bestanddeel dat de dierenhuid transformeert tot een compact en sterk materiaal met een lange levensduur. Tannine komt voor in verschillende bomen en planten, in wisselende concentraties. Deze natuurlijke extracten geven plantaardig gelooid leer zijn kenmerkende uitstraling en onderscheidende eigenschappen.


Hoe wordt leer gemaakt
Het proces begint in het slachthuis, waar het dier wordt geslacht en het vlees wordt verwerkt. De huiden worden snel gezouten om bederf te voorkomen. Bij biologisch gelooid leer worden geen dieren geslacht voor hun huid; er worden uitsluitend huiden gebruikt van dieren die al bestemd waren voor vleesconsumptie. Zonder zout en vocht zouden de huiden gaan rotten, wat de nerfstructuur – het meest essentiële deel van het leer – vernietigt en onbruikbaar maakt.
Bij aankomst in de leerlooierij worden de huiden op maat gesneden en in een trommel geplaatst om te worden gereinigd van haar en andere onzuiverheden. Vervolgens worden ze verder schoongemaakt en voorbereid om op natuurlijke wijze gekleurd te worden.
De kleuring gebeurt met tannine, een natuurlijk extract afkomstig van planten, bomen of zelfs fruit. Plantaardig looien is een proces dat geïnspireerd is door de natuur en volledig in harmonie met de natuurlijke kringloop blijft.
Plantaardig gelooid leer bevat geen giftige stoffen die schadelijk zijn voor de mens en is bovendien zeer geschikt voor mensen met metaalgerelateerde allergieën. De productiecyclus van dit type leer wordt zorgvuldig gecontroleerd om de impact op het milieu te minimaliseren en neemt gemiddeld één tot drie maanden in beslag.
Voordelen van biologisch gelooid leer
✔ Duurzaam
Geen enkel dier wordt speciaal geslacht voor zijn huid. De leerlooierijen gebruiken uitsluitend ruwe huiden die als bijproduct afkomstig zijn uit de voedingsindustrie.
✔ Milieuvriendelijk
Doordat plantaardig gelooid leer wordt bewerkt met natuurlijke tannines, kan het aan het einde van zijn levensduur op een milieuvriendelijke manier worden afgebroken en verwerkt.
✔ Respect voor mens en milieu
Italiaanse leerlooierijen hebben sterk geïnvesteerd in geavanceerde zuiveringssystemen en afvalrecycling, waardoor ze verantwoord en duurzaam werken. Veel stoffen die tijdens het looiproces vrijkomen, worden teruggewonnen, gerecycled en opnieuw gebruikt.
✔ Slim hergebruik van restmaterialen
• Het haar dat van de ruwe huiden wordt verwijderd, wordt omgezet in landbouwmest.
• Het slib uit de zuiveringsinstallaties wordt hergebruikt in de bouwsector, bijvoorbeeld voor het maken van bakstenen.
✔ Vrij van schadelijke stoffen
Plantaardig gelooid leer, herkenbaar aan zijn handelsmerk, bevat geen schadelijke stoffen zoals azokleurstoffen, nikkel, PCP of chroom VI. Dit maakt het niet alleen beter voor het milieu, maar ook veiliger voor de gebruiker.
✔ Ethische Arbeidsomstandigheden
We werken alleen samen met vertrouwde leerwerkplaatsen, waar vakmanschap wordt gewaardeerd, ethische normen worden nageleefd en de arbeidsomstandigheden transparant en eerlijk zijn.


Wat is het verschil tussen biologisch gelooid leer en chroomgelooid leer?
Het belangrijkste verschil tussen biologisch plantaardig gelooid leer en chroomgelooid leer is het gebruik van schadelijke chemicaliën.
Bij biologisch gelooid leer wordt gebruikgemaakt van looizuren afkomstig van verschillende planten, zoals takken, bladeren, schors of vruchten. Het looiproces duurt ongeveer één tot drie maanden. Door het zachtere proces heeft biologisch gelooid leer doorgaans een langere levensduur dan chroomgelooid leer.
Chroomlooien, ook wel chemisch looien genoemd (ongeveer 80-90% van het koeienleer is chroomgelooid), maakt gebruik van synthetische conserveringsmiddelen zoals chroomsulfaat, aluminium en natronloog om de huiden houdbaar te maken. Deze stoffen zijn giftig en kankerverwekkend, waardoor het leer niet biologisch afbreekbaar is en als het ware “dood” aanvoelt.
Een ander belangrijk verschil is de levensenergie die je in het eindproduct kunt voelen. Biologisch gelooid leer absorbeert de sporen van ons leven. De natuurlijke veroudering doet geen afbreuk aan de duurzaamheid van het leer. De kleuren van de tannines geven het leer een warme, schitterende tint die dieper en intenser wordt naarmate de tijd vordert en het dagelijks gebruikt wordt.